e>

♕ ‌ awesome people ♕

Assalamualaikum semua kacak dan jelita !!
Mari bersama sihat bertenaga dengan SNE / BEAUTSKIN ESSENCE dan produk dari SNE yang lain. Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh tanya, jangan malu-malu. Saya tidak makan orang, makan sedap-sedap saja maaa :)
25 April 2013

Friday, October 22, 2010

ALLAH SWT BENCI ORG YG MENGUAP

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ta’alaa anhu, Rasulullah bersabda, :
“Sungguh Allah mencintai orang yang bersin dan membenci orang yang menguap, maka jika kalian bersin maka pujilah Allah, maka setiap orang yang mendengar pujian itu untuk menjawabnya; adapun menguap, maka itu dari syaitan, maka lawanlah itu sekuat tenagamu. Dan apabila seseorang menguap dan terdengar bunyi: Aaaa, maka syaitan pun tertawa karenanya”. (Shahih Bukhari, 6223)

Imam ibn hajar berkata:
Bersin terjadi kerana badan yang kering dan pori-pori kulit terbuka, dan tidak tercapainya rasa kenyang & akan menggerakkan orang untuk beribadah.
sy bersin , jd sy bukan pemalas ek ^^

Menguap terjadi kerana badan yang kekenyangan, dan terasa berat untuk beraktiviti lalu menjadikan orang itu malas (Fath-hul Baari: 10/6077)
menguap je mengantuk , mengantuk je menguap =p

Mulut bukanlah organ yg diciptakan utk menapis udara spt hidung, apabila mulut tetap dalam keadaan terbuka ketika menguap, maka berbagai-bagai jenis bakteria, kuman dan debu, akan masuk bersama udara ke dalam tubuh.
alalaaa comel meow ni menguap , pemalash ni  ^^

Bersin adalah lawan dari menguap krn ia akn mngeluarkan udara dengan keras, kuat disertai hentakan melalui dua lubang: hidung dan mulut. Jadi semua debu2,kuman & bacteria akn terkeluar dri badan kita.
aaacchhhuuummmm!! upss gatal idung =,=

Kesimpulannya
 bersin datang dari Yang Maha Rahman (Pengasih), krn terdapat manfaat yang besar bagi tubuh. tapi menguap datang dari syaitan sebab ia mendatangkan bahaya bagi tubuh.

renung2kan , dlm sehari brp kali kita menguap
astaghfirullahalazim  =,=

2 comments:

CeQ GudGud said...

mana dapt info ni?? best.. bagos gler.. hehehhe..

Honey Daa said...

ala sy dpt dari web iluvislam.com..hehe..bykkkk info!

 

Blog direka hias oleh Miss Honey Daa
Hak Cipta Terpelihara : Honey Daa copyright | Honey Daa designed