e>

♕ ‌ awesome people ♕

Assalamualaikum semua kacak dan jelita !!
Mari bersama sihat bertenaga dengan SNE / BEAUTSKIN ESSENCE dan produk dari SNE yang lain. Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh tanya, jangan malu-malu. Saya tidak makan orang, makan sedap-sedap saja maaa :)
25 April 2013

Thursday, December 16, 2010

tutorial for background post

assalamualaikum....
1st time sy dapat request untuk tutorial blog ni..huhu..request dari cik khairul bariyah =) ,dia ni kawan satu sekolah sy tau! dia minta sy ajarkan macam mana nak wat setiap post entry tu ada warna mcm yg korang lihat di blog sy ni =) ekceli bukan warna je , korang boleh letak gambar yg korang suka sebagai background post di blog korang..tapi sy rasa warna dah cukup baik sebab kalau gambar takot nanti x nampak plak tulisan kan =)

dah dapat bayangkan x? hehe =)
first tutorial untuk letak WARNA sebagai BACKGROUND POST korang 

copy code di bawah , paste kat ruang edit html di post entry ya! paste kat mula2 tu tau!
<div style="background:#FFE1FF; padding:5px 8px 5px 8px;">

" Your text goes here....meaning ni your entry ok, di tengah2! "
then , bile dah abis tulis entry korang copy code di bawah & paste kat edit html kat last skali tau! kalau xde x jadi,ni penutup code lah kirenye =)
</div>

kalau nak bubuh kod warna , korang klik link ni WARNA , bagi yg xtau lah ye, tapi mesti ramai yg dah tau kan2! =) dah pilih warna yg berknan di hati, paste kod tu kat ruang yg berwarna purple tu ya!


second, nak letak IMAGE sebagai background post korang
copy code di bawah , sama macam WARNA just paste kat edit html di post entry ya! paste kat mula2 tau!
 <div style="background:url(URL ADDRESS OF THE PIC) no-repeat;">


Your text goes here....meaning ni your entry ok,di tengah2!
then , bile dah abis tulis entry korang copy code di bawah & paste kat edit html kat last skali tau! kalau xde x jadi,ni penutup code lah kirenye =)
 </div>


so korang carilah image2 yg sesuai untuk dijadikan background post korang & copy url image tu then paste kat ruang warna purple tu ok! =)


ok cik bee , sy harap tutorial sy ni dapat membantu cik bee ya! good luck! =D
 sekian , sayonara , caucincau
credit to : blogbulk.com


3 comments:

Zetchi Henry said...

thnx sudi berkongsi..

bgus juga maklumat ni..

hepi blogging!

Honey Daa said...

welcom zetch =D

Dawia Honeyputri™ said...

menarik.. :)
sy fol0 sini ...


^^

 

Blog direka hias oleh Miss Honey Daa
Hak Cipta Terpelihara : Honey Daa copyright | Honey Daa designed