e>

♕ ‌ awesome people ♕

Assalamualaikum semua kacak dan jelita !!
Mari bersama sihat bertenaga dengan SNE / BEAUTSKIN ESSENCE dan produk dari SNE yang lain. Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh tanya, jangan malu-malu. Saya tidak makan orang, makan sedap-sedap saja maaa :)
25 April 2013

Thursday, July 14, 2011

easy made chocolates


Bahan-bahannya
Dark chocolate, dicincang
Kacang badam, dipanggang (kacang badam sebiji-sebiji ya jangan dicincang)
Kacang hazel, dipanggang
Kacang walnut, dipanggang
Cara-caranya
1. Cairkan coklat hitam dan masukkan kedalam beg piping. Paipkan bentuk bulat leper lepar 4cm diatas kertas kuih.
2. Aturkan kacang badam, hazel dan walnut diatas coklat leper itu.
3. Sejukkan didalam peti sejuk selama 2 minit atau sehingga ia keras. Siap untuk dihidang.

Bahan-bahan:
500 g cooking chocolate.
250 g susu pekat manis.
30 g butter.
3 s.t. Nescafe.
Cara-caranya:
1. Campurkan susu pekat, butter, Nescafe dan chocolate. Masak atas api yg perlahan hingga pekat.
2. Tuang adunan dlm acuan 20 cm yg dialas degn aluminium foil.
3. Bila sejuk, simpan dlm fridge about 2 hours.
4. Then bila dah sejuk boleh potong 4 segi kecil.

*Kalau nk lawa, boleh tabur dengan badam cincang sebelum ia mengeras.
*Pas potong2 tu, boleh juga letak dalam paper cup. 

Bahan-Bahan :
Dark Chocolate (Compound Coklat)
Buah Cherry dan Strawberry
Mould Bentuk Love
Cara Membuat :
Cairkan Coklat yg telah anda siapkan
Ambil cetakan bentuk love, lalu tuangkan coklat pada suku bahagian mould love
Ketukkan perlahan untuk mengeluarkan gelembung udara
Bekukan hingga keras
Masukkan Buah Cherry dan Strawberry sebagai isiannya
Isi kembali dengan coklat yang telah dicairkan tadi
Ketukkan perlahan dan masukkan ke dalam Freezer kurang lebih 3 minit lamanya
Angkat dan keluarkan coklat dari cetakan dengan mengetuknya perlahan

BAHAN-BAHAN:
250gm krim keju (pilih yang halal)
coklat compound putih - 1 BAR
coklat compound warna dark coklat- 1 BAR
perisa strawbery(tak nak bubuh pun takpe)
susu pekat (5 sudu)-nak bagi berkilat sikit
CARA-CARANYA:
1. Korang double boil dulu coklat putih pastu terus isi dalam acuan dia ye...pastu korang teriapkan acuan tue sebab kita just nak buat kerongsong(badan je) selepas itu masukkan mould ini kedalam peti sejuk seketika sebab kita nak buat inti dia..
2: Korang double boil dark coklat pastu masukkan krim keju campur la dengan susu pekat manis dengan perisa strawbery tue kacau sampai likat..
3. Masukkan adunan diatas ke dalam acuan yang sama selepas tu ambik coklat putih tadi tutup permukaan mould tu.
pastu masukkan acuan tu dalam peti sejuk.

No comments:

 

Blog direka hias oleh Miss Honey Daa
Hak Cipta Terpelihara : Honey Daa copyright | Honey Daa designed